A földmérő szerepe a társasházi alapító okirat vázrajz készítésénél

Amikor egy társasház alapító okiratát készítik elő, számos lépést kell megtenni annak érdekében, hogy minden szabályos legyen és megfeleljen a jogszabályoknak. Ezek közül az egyik legfontosabb a társasház épületének pontos leírása és dokumentálása. Ezt a folyamatot a földmérők végzik, akik felelősek az épület helyszínének pontos leképzéséért és a szükséges mérések elvégzéséért. Ez a munka kritikus fontosságú, és számos okból elengedhetetlen a társasház alapító okiratának megfelelő összeállításához.

Miért fontos a földmérő szerepe?

Az egyik fő ok, amiért fontos a földmérő bevonása a társasház alapító okiratnál, az épület pontos elhelyezkedésének meghatározása. A földmérők speciális eszközökkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy pontosan meghatározzák az épület pozícióját a területen. Ez a pontosság létfontosságú a tulajdonhatárok, az épület határainak és az esetleges jogviták elkerülése érdekében.

Mindezeken felül a földmérőknek jelentős szerepük van az épület alaprajzának és méreteinek pontos felmérésében. Az alaprajzoknak részletesnek és pontosnak kell lenniük, hogy megfelelően lehessen dokumentálni az épület szerkezetét és elrendezését. Ez kritikus fontosságú az alapító okirat elkészítése során, mivel ezek a dokumentumok alapján határozzák meg az egyes lakások tulajdonjogát, valamint az épület közös területeit. A földmérők által készített alaprajzok és méretezések továbbá segítenek az épületben lévő esetleges hiányosságok vagy problémák azonosításában is. Például, ha az épület nem felel meg a helyi szabványoknak vagy szabályozásoknak, akkor ezeket a hibákat korai szakaszban fel lehet ismerni és meg lehet oldani, mielőtt az alapító okiratot hivatalosan elfogadnák.

Fontos megjegyezni, hogy a földmérők szakértelme és tapasztalatai nélkül a társasház alapító okiratának összeállítása sokkal körülményesebb lenne.

Az alapító okirathoz készülő vázrajz készítésének főbb elemei

  • A földhivatali adatszolgáltatás megrendelése a vázrajz készítéséhez (digitális földmérői adatszolgáltatás)
  • Érintett lakások helyszíni felmérése. A földmérő jellemzően kézi lézeres távmérő segítségével felméri az ingatlanban található összes helyiséget.
  • Pontos digitális (vektoros M=1:100 méretarányú) alaprajzok elkészítése.
  • Változási vázrajzok és műszaki dokumentáció elkészítése társasházi alapító okirattal összehangolva.
  • Földhivatali leadás záradékoltatásra.

A változási vázrajz záradékolásáról értesíti a földhivatal a földmérőt.

Változási vázrajz (alaprajz) készítése társasházi alapító okirathoz

  • Kiinduló alapadatok, melyek a munkadíjat is meghatározzák:
  • A tervrajzok (alaprajzok) digitális, vektoros formátumban rendelkezésre állnak.
  • A tervrajzok (alaprajzok) csak papír alapon vannak meg. Ebben az esetben digitalizálni, vektorizálni (újra szerkeszteni) szükséges a rajzokat.
  • Nem áll semmilyen alaprajz a rendelkezésre.
  • Létrejövő önálló tulajdonok száma, területe, szintek száma.
  • Az ingatlan új vagy már használatban van.

Záró gondolatok

Összességében elmondhatjuk, hogy egy földmérő bevonása a társasház alapító okiratának előkészítésébe elengedhetetlen lépés annak érdekében, hogy az épület legyenek megfelelően dokumentálva és az esetleges jogviták elkerülése érdekében. A földmérők által készített pontos rajzok és méretezések segítenek biztosítani, hogy az alapító okirat minden szempontból megfeleljen a jogszabályoknak és a helyi előírásoknak, és így hozzájáruljanak a társasház hosszú távú sikeréhez és fenntarthatóságához. Ha Önnek ebben a témában szüksége lenne szakavatott segítségre, keressen minket bátran. Több éves tapasztalattal a hátunk mögött képesek vagyunk minden földmérői feladatot kivitelezni.