Mikor és hol szükséges az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványt általában akkor használják, amikor egy épületet értékesítenek, bérbe adnak, vagy jelentős felújításokat végeznek rajta. A tanúsítvány bemutatja az épület energiahatékonyságát és teljesítményét, és információval szolgál a leendő vásárlók vagy bérlők számára az energiafogyasztási költségekről és az épület fenntarthatóságáról. Mostani írásunkban bemutatjuk, hogy hol és milyen területeken van szükség az energetikai tanúsítványra.

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amelyben egy épület energiahatékonyságát értékelik és osztályozzák. Ezáltal segít az épület tulajdonosának és a leendő vásárlóknak vagy bérlőknek megtudni, hogy az adott épület mennyire hatékony energiafogyasztás szempontjából. Lakóházak esetében is szükséges lehet energetikai tanúsítvány, és az előírások országonként változhatnak.

Az energetikai tanúsítvány célja

Az energetikai tanúsítvány célja az energiahatékonyság növelése és az épületek tulajdonosainak és használóinak segítése az energiaköltségek csökkentésében. Emellett sok országban szabályozza az energetikai teljesítményre vonatkozó minimális szinteket, amelyeket az új vagy felújított épületeknek el kell érniük.

Milyen területeken használnak energetikai tanúsítványt?

Ingatlaneladás: Ha egy tulajdonos értékesíteni kíván egy ingatlant, az energetikai tanúsítvány kötelező a magyar jogszabályok szerint. Az érdeklődő vásárlóknak lehetőségük van összehasonlítani az energiahatékonyságot az egyes ingatlanok között, és ez befolyásolhatja a vásárlási döntésüket.

Ingatlanbérbeadás: Ha egy lakás vagy ház kiadó, az energetikai tanúsítványt a leendő bérlőnek bemutathatják. Ez segíthet a bérlőnek megtudni az épület fenntartási költségeit, és hasonlítani az energiahatékonyságot más bérelhető ingatlanokkal.

Felújítás és építés: Sok országban az épületek felújítására vagy az új építésű ingatlanokra is előírják az energetikai tanúsítványt. Ez segít az építészeknek és tervezőknek az energiahatékonyság szempontjából optimális döntések meghozatalában, és a hatóságoknak a szabályozások betartásának ellenőrzésében.

Ingatlanhitel és támogatások: Néhány országban az energetikai tanúsítványok szükségesek lehetnek ahhoz, hogy az ingatlantulajdonosok igénybe vehessék az energia megtakarításokra vagy fenntarthatósági intézkedésekre vonatkozó kormányzati támogatásokat vagy kedvezményes hiteleket.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésének lépései

Általánosságban elmondható, hogy egy energetikai tanúsítvány elkészítéséhez a következő lépéseket kell végrehajtani:

Szakember kiválasztása: Először is érdemes kiválasztani egy hitelesített energetikai szakembert vagy tanúsítót, aki elvégzi az épület energiahatékonysági értékelését.

Értékelés: A szakember által végzett értékelés során megvizsgálja az épületet, beleértve az építőanyagokat, a szigetelést, a fűtési és hűtési rendszert, az ablakokat és az ajtókat, valamint az egyéb energiafogyasztási tényezőket. Adataink és méréseink alapján egy energetikai teljesítményértéket számítanak ki.

Dokumentáció összeállítása: A szakember elkészíti az energetikai tanúsítványt, amely tartalmazza az épület energiahatékonyságának osztályozását, az ajánlásokat a hatékonyság javítására, valamint egy ábrát vagy diagramot az épület energiateljesítményéről.

Bejegyzés: Az energetikai tanúsítványt hivatalosan be kell jegyezni, és egy példányt kell elhelyezni az épületben, például a lakáshirdetéseknél vagy az eladási/bérlési dokumentumokban.

Záró gondolat az energetikai tanúsítványhoz

Az energetikai tanúsítvány költségei és előírásai országonként eltérhetnek, és az épület típusától és méretétől függően változhatnak. Ezért érdemes helyi hatóságokhoz vagy energetikai tanúsítványokat kibocsátó szervezetekhez fordulni, hogy megtudja az aktuális követelményeket és eljárást a lakóházára vonatkozóan. Ha Önnek szüksége lenne épületfeltüntetés + energetikai tanúsítványra, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Több éves tapasztalattal gyorsan és hatékonyan elvégezzük a ránk bízott feladatot.