Kivitelezéssel kapcsolatos geodézia. Kész vannak a tervek, kezdődik az építkezés.

Geodéziai felmérés

Ha van már jogerős építési engedélye, esetleg kiviteli terve és indul az építkezés a következő dolgokban célszerű a földmérő közreműködését kérni. A ház kitűzése: Az építész a feltételezett jogi határtól, azaz a kerítéstől adja meg az épület kitűzési méreteit, de hogy a kerítés valóban jó helyen van-e, azt csak a földmérő tudja leellenőrizni. Ha ez megtörténik, elkerülhetők az olyan jellegű viták vagy perek a szomszéddal, hogy „túl közel” épült a ház valamelyik szomszédos birtokhatárhoz. A másik szempont amit mérlegelnie kell a tulajdonosnak, az a ház geometriája, azaz az alakjának ’bonyolultsága’.

Egy kisebb, egyszerű téglalap vagy négyzet alakú ház kitűzésével esetleg elboldogul a kivitelező (bár jócskán vannak negatív tapasztalatok…), de ha már sok töréspont van az alaprajzban, nagy az alapterülete, esetleg íveket és különböző szögeket tartalmaz, nagy a terület lejtése, akkor mindenképpen érdemes földmérőt megbíznia a kitűzéssel, sok pénzt és bosszúságot takaríthat meg így.

A későbbiek során is szükség lehet a geodétára az egyéb szerkezeti kitűzések során például: födémek, falak, pillérek kitűzése stb. de kisebb építkezéseken ezeket általában el tudja végezni a kivitelező. Ha elkészült a háza és megkapta az önkormányzattól a jogerős használatbavételi engedélyt, akkor az épületfeltüntetési vázrajz elkészítéséhez szintén a földmérő segítségét kell kérnie.
Kertépítésnél, közművek tervezésekor és építésekor, utak megvalósulásánál szintén ajánlott a földmérő segítségét kérnie.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel