Társasház alapító okiratához illetve Meglévő társasházak alapító okiratának módosításához és új társasházak alapításához a 8/2018 AM rendeletnek megfelelően elkészített vázrajzot (digitális alaprajz) kell benyújtani a földhivatalba vizsgálatra.

A földmérő a jogi szakemberrel párhuzamosan, vele szorosan együttműködve készíti el a változási vázrajzot a társasházi alapító okirathoz. Leegyszerűsítve, a vázrajz a társasházi alapító okirat földhivatali műszaki melléklete. Társasházi alapító okiratokhoz szükséges vázrajzokat készíthet a földmérő kétlakásos házaktól kezdve több száz lakásos épületekhez. Lakás funkción kívül sokféle művelési ágat (használati funkció a létrejövő önálló tulajdonnak) létrejöhet alapítás során. Meglévő társasházi alapító okirat módosítása előtt kiemelten fontos jogi szakemberrel egyeztetni, mert a változtatás jellege , mennyisége befolyásolhatja a jogi rész megvalósíthatóságát (pld. lakóközösségnek mekkora hányadának szavazata szükséges az elképzeléshez). Így elérhető, hogy a földmérő által elkészített és záradékoltatott változási vázrajz ténylegesen földhivatali átvezetésre kerüljön.

Szavazati “probléma” új építésű társasházak esetében nem merül fel, mert a társasházi alapító okirat készítésének időpontjában jellemzően még beruházói tulajdon az épület. Azonban akár új, akár régi társasházi alapító okirat készül, a műszaki adatoknak, tartalmaknak egyformának kell lenni az okiratban és a földmérő által készített vázrajzban, új építés esetében a használatba vételi engedély teljes adatsorával is egyezni kell. (lakás méretek, sorszámok, helyrajzi számok, területek, helységek, funkciók stb.). Ha ez az egyezőség nem valósul meg, az ingatlan nyilvántartási átvezetés sikertelen lesz.

A társasházi alapító okirat legfontosabb adatsora az adott lakás, egyéb önálló tulajdon területi adata, hiszen a tulajdonlapra ez a szám (m2) kerül rá. Szinte mindig felmerül a kérdés, hogy jön ki a lakás vagy egyéb egység területe, a földmérő miszerint határozza meg azt. Leegyszerűsítve: a hatályos OTÉK szerint kerül felmérésre és számításra. A főfalak, elválasztófal közötti nettó terület a nyílászárók alatti terület nélkül.

Az alapító okirathoz készülő vázrajz készítésének főbb elemei:

  1. Földhivatali adatszolgáltatás megrendelése a vázrajz készítéséhez (digitális földmérői adatszolgáltatás)
  2. Érintett lakások helyszíni felmérése. A földmérő jellemzően kézi lézeres távmérő segítségével felméri az ingatlanban található összes helyiséget.
  3. Pontos digitális (vektoros M=1:100 méretarányú ) alaprajzok elkészítése.
  4. Változási vázrajzok és műszaki dokumentáció elkészítése társasházi alapító okirattal összehangolva.
  5. Földhivatali leadás záradékoltatásra.

A változási vázrajz záradékolásáról értesíti a földhivatal a földmérőt.

Változási vázrajz (alaprajz) készítése társasházi alapító okirathoz:

Kiinduló alapadatok, melyek a munkadíjat is meghatározzák:

A tervrajzok (alaprajzok) digitális, vektoros formátumban rendelkezésre állnak.
A tervrajzok (alaprajzok) csak papír alapon vannak meg. Ebben az esetben digitalizálni, vektorizálni( újra szerkeszteni) szükséges a rajzokat.
Nem áll semmilyen alaprajz a rendelkezésre.
Létrejövő önálló tulajdonok száma, területe, szintek száma.
Az ingatlan új vagy már használatban van.

Összefoglalva: a munka során megrendeljük a földhivatali alapadatokat, elkészítjük a vázrajzokat a kapcsolódó, földhivatal által megkövetelt műszaki dokumentációt és leadjuk a komplett anyagot a földhivatalba záradékolásra, a földhivatal ezután értesít minket, ha záradékolta a munkát, melyre hivatalosan 60 nap áll rendelkezésre. Az ügyvéd ezt követően a záradékolt vázrajzokat alapító okirattal együtt benyújtja a földhivatal ingatlan-nyilvántartási osztályához átvezetés céljából.

Irodánk több, ebben a szakterületben járatos ügyvédi irodával működik együtt. Amennyiben nem rendelkezik jogi segítséggel, bizalommal forduljon hozzánk, ajánlunk elképzeléséhez megfelelő ügyvédet.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel

Alapító okirathoz vázrajz készítés rugalmasan

Alapító okirathoz vázrajz készítés rugalmasan, ügyfélközpontú szolgáltatás keretein belül. Velünk időben megtörténhet a ügyintézés, keressen minket!

Új társasház alapító okiratánál elengedhetetlen a vázrajz készítés. Ezzel kapcsolatban sokak számára fontos, hogy minél hamarabb megtörténjen az alapító okirathoz a vázrajz készítés, ugyanis ameddig várni kell a szükséges dokumentumra, addig nem lehet tovább lépni az adminisztrációban. Ez rengeteg fennakadást, kényelmetlen helyzetet eredményezhet. Óriási terhet jelent az embernek, ha a várakozás miatt csak később lehet lezárni a társasház alapításának ügyét. Amennyiben Önnek is szüksége van alapító okirathoz vázrajz készítésre, és szeretné minél hamarabb kézben tartani a fontos dokumentumot, forduljon hozzánk bizalommal!

Alapító okirathoz vázrajz készítés

Cégünknek kellő tapasztalata van ezen a területen, munkánkat körültekintően, lelkiismeretesen végezzük el. Tudjuk, hogy napjainkban mennyire fontos a gyorsaság, így ehhez is igazodunk a szolgáltatásunk során. Az alapító okirathoz a vázrajz készítést időben tudjuk biztosítani, ennek köszönhetően Önnek nem kell olyan helyzettel kompromisszumot kötnie, ami kellemetlenséget, stresszt eredményezne. Velünk hamar pontot tehet az ügyintézés végére, nem csupán a gyorsaság miatt, hanem a kifogástalan munka által is. Gyakran azért is fordulhat elő időbeli csúszás, mert helyreigazításra van szükség a dokumentumokban. Az alapító okirathoz a vázrajz készítést mindig az aktualitásoknak megfelelően, a szigorú szakmai követelmények betartásával vállaljuk, így a minőségre senkinek sem lehet panasza.

Legyen az ügyfelünk, felejtse el a kompromisszumokat, az alapító okirathoz a vázrajz készítést rugalmas, megbízható, ügyfélközpontú szolgáltatás keretein belül vállaljuk! Honlapunkon bővebb információkat is találhat rólunk, tevékenységi köreinkről. Korrekt árakon dolgozunk. Ha kérdései lennének a szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel