Telekhatár-rendezés

Kettő vagy több telek között szeretne igazítani az aktuális határvonalon. Gyakran előforduló eset például, amikor az egyik telek tulajdonosa elad valahány négyzetméternyi területet a szomszéd telek tulajának. Első lépésként (még az eladás előtt) el kell mennie a helyi (kerületi) önkormányzathoz és ott egy úgynevezett elvi engedélyt vagy hozzájárulást kell kérnie (műszaki vagy építésügyi osztály) arról, hogy az Ön által elképzelt telekhatármódosításhoz hozzájárulnak-e.

Az önkormányzat az érintett telekről három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot, és térképmásolatot kér. Egy nyomtatvány kitöltése és az eljárási illeték befizetése után meghozza a döntését.

Esetenként azonban az említett eljárás nélkül nyilatkozik írásban vagy szóban, hogy hozzájárul-e az Ön által kigondolt elképzeléshez. Az elvi engedélyre azért van szükség, mert területenként más és más építési övezetek lehetségesek, amelyek meghatározhatják pld. egy telek alakját, lehetséges területét, oldalhosszát stb. Ezenkívül léteznek hatályos rendezési tervek, illetve egyéb önkormányzati építési szándékok amelyek befolyásolhatják az elvi engedély kiadását.

Ha megvan az elvi engedélye, akkor a földmérő elkezdheti a telekhatár-rendezést. Ez a földhivatali adatszolgáltatás megrendelésével, (csak földmérők kérhetnek ilyen jellegű a telekhatár-rendezéshez elvégzéséhez nélkülözhetetlen „műszaki” adatszolgáltatást) illetve az érintett telkek helyszíni felmérésével kezdődik. Ezután a földmérő elkészíti a vázrajzot, amit benyújt a földhivatalnak, majd a földhivatal záradékolja ezt (műszakilag ellenőrzi) és ha mindent rendben talál, pecséttel hitelesíti. A záradékolt vázrajzot a földmérő leadja a megbízójának és ezzel a földmérő be is fejezte a feladatát.

Ezután a megbízónak, egész pontosan a tulajdonos(ok)nak alá kell írni a vázrajzot, és egy kérelemmel együtt elvinni az önkormányzathoz, amely jó esetben hozzájárul egy határozattal a határrendezéshez, mivel már előzetesen az elvi engedéllyel kiadta rá.

A már jogerős önkormányzati határozattal és a vázrajzzal-amelyen már az önkormányzati pecsét is megtalálható- vissza kell fáradni a földhivatalba, ahol átvezetik a változást, azaz már a térképen meg a tulajdoni lapon is a megbízó által megrendelt összevonás által létrejött állapot fog látszódni.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel

Telekhatár-rendezésben is számíthat ránk!

telekhatár-rendezés

Telekhatár-rendezés rugalmas, megbízható szolgáltatás keretein belül. Legyen az ügyfelünk, nálunk egyszerre több dolgot is intézhet!

Bizonyos esetekben egyszerre több dologban is szükség lehet földmérő szakemberek segítségére, emiatt fontos, hogy az adott vállalkozás sokrétű szolgáltatásokat biztosítson az érdeklődőknek. Ezzel rengeteg időt, energiát meg lehet spórolni, és az ügyintézést is fel lehet gyorsítani, így hamar pontot lehet tenni az adminisztráció végére. Amennyiben Önnek is több mindenben lenne szüksége megbízható szakemberre, például telekhatár-rendezésben is, ne kutasson tovább, mert ránk ezen a területen is maximálisan számíthat!

Szolgáltatásaink között megtalálhatja többek között a geodéziai felmérést, telekalakítást és a telekhatár-rendezést is. Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink számára valóban teljeskörű segítséget nyújtsunk, így ők kényelmesen, gyorsan intézhetik ügyeiket. Ahogy más teendőknél, úgy a telekhatár-rendezésnél is kiemelt figyelmet fordítunk a minőségi munkavégzésre. Tudjuk, hogy egyes helyzetekben ez igen kényes téma a tulajdonosok számára, azonban rátermettségünknek, szaktudásunknak köszönhetően a telekhatár-rendezést kulturált, nyugodt körülmények között tudjuk megvalósítani. Megkeresése után azon leszünk, hogy a lehető leghamarabb elvégezzük a munkát, hiszen tudjuk, hogy az idő rengeteget számít, különösen a telekhatár-rendezésnél, egyéb földmérő feladatoknál. Garantáljuk, hogy elégedett lesz a szolgáltatással és csapatunk hozzáállásával egyaránt.

telekhatár-rendezés, egyéb földmérő munkálatokat nálunk egyszerre el lehet intézni, legyen Ön is az ügyfelünk, és spóroljon időt, energiát! Honlapunkon bővebb információkat is találhat rólunk, szolgáltatásainkról. Csapatunkban a legkiválóbb szakemberek dolgoznak, akik folyamatosan képzik magukat azért, hogy mindig a legjobbat biztosítsák az ügyfeleknek. Ha kérdései lennének, vagy szeretné igénybe venni a szolgáltatásainkat, keressen minket a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel

Telekhatár-rendezés: mit érdemes tudni róla?

telekhatár-rendezés

telekhatár-rendezés a telekalakítási eljárás egyik változata, és kettő, vagy több telek közötti határvonal módosításához szükséges.

Gyakran fordul elő az, hogy egy telek bővítéséhez nincs más megoldás, mint a szomszéd telek tulajdonosával megegyezni; nem telkek összevonásáról van szó, csupán néhány négyzetméter megvásárlásáról. Ez például akkor lehet szükséges, ha az adott telekre tervezett épület túlságosan nagy a telek méretéhez képest – a teleknek csupán bizonyos százaléka építhető be -, és egy minimális bővítéssel megoldható lenne a probléma. Ha a közvetlen szomszédok egyike, vagy akár mindegyik beleegyezik, hogy a saját telkének egy részét eladja, akkor viszont egy olyan eljárásra van szükség, ami mindezt teljes mértékben hivatalossá is teszi: a telekhatár-rendezésre.

telekhatár-rendezés viszonylag bonyolult, de mindenképpen összetett folyamat, amit csak részben lehet egyedül elvégezni. Az első lépés a területileg illetékes önkormányzat műszaki, vagy építési osztályának felkeresése, ahol egy úgynevezett elvi telekalakítási engedélyt, avagy előzetes szakhatósági állásfoglalást kell kérni, ami gyakorlatilag hozzájárulás a művelethez. Ezek után kell felkeresni a földmérőt, aki elvégzi a földhivatali adatszolgáltatás megrendelését és az érintett telkek helyszíni ellenőrző felmérését, elkészíti a telekhatár-rendezési vázrajzot, majd segít kitölteni a szükséges nyomtatványokat, végül pedig kitűzi az újonnan létrejött telekhatár-pontokat. Itt azonban sajnos még nincs, vége, hiszen további ügyintézésre lesz szükség a földhivatalnál, illetve az önkormányzatnál, de szerencsére ez nagyrészt már csak idő, mivel a véglegesítés – azaz a változás átvezetése a földhivatal által – előtt ki kell várni a telekszomszédok fellebbezési idejét, ami mindössze 15 nap.

Amennyiben telekhatár-rendezésre lenne szükség, és ehhez keres szakértőket, cégünk az Ön rendelkezésére is áll! Vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, tegye fel kérdéseit, és kérjen árajánlatot!

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel