Valamilyen okból kifolyólag kettő- vagy többfelé szeretné osztatni a telkét. Első lépésként el kell mennie a helyi (kerületi) önkormányzathoz és ott egy úgynevezett elvi engedélyt vagy hozzájárulást kell kérnie (műszaki vagy építésügyi osztály) arról, hogy az Ön által elképzelt megosztáshoz hozzájárulnak-e.

Az önkormányzat az érintett telekről három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot, és térképmásolatot kér. Egy nyomtatvány kitöltése és az eljárási illeték befizetése után meghozza a döntését.

Esetenként azonban az említett eljárás nélkül nyilatkozik írásban vagy szóban, hogy hozzájárul-e az Ön által kigondolt elképzeléshez. Az elvi engedélyre azért van szükség, mert területenként más és más építési övezetek lehetségesek, amelyek meghatározhatják pld. a telek alakját, lehetséges minimális területét, oldalhosszát stb. Ezenkívül léteznek hatályos rendezési tervek, illetve egyéb önkormányzati építési szándékok, amelyek befolyásolhatják az elvi engedély kiadását. Ha megvan az elvi engedélye, akkor a földmérő elkezdheti a megosztást.

Ez a földhivatali adatszolgáltatás megrendelésével, (csak földmérők kérhetnek ilyen jellegű a megosztás elvégzéséhez nélkülözhetetlen „műszaki” adatszolgáltatást) illetve a megosztandó terület helyszíni felmérésével kezdődik. Ezután a földmérő elkészíti a vázrajzot, amit benyújt a földhivatalnak, majd a földhivatal záradékolja azt (műszakilag ellenőrzi) és ha mindent rendben talál, pecséttel hitelesíti azt.

A záradékolt vázrajzot a földmérő leadja a megbízójának és ezzel a földmérő be is fejezte a feladatát. Ezután a megbízónak, egész pontosan a tulajdonos(ok)nak alá kell írni a vázrajzot, és egy kérelemmel együtt elvinni az önkormányzathoz, amelynek jó esetben hozzá kell járulnia egy határozattal a megosztáshoz, mivel előzetesen az elvi engedéllyel már engedélyezte azt.

A már jogerős önkormányzati határozattal és a vázrajzzal-amelyen már az önkormányzati pecsét is megtalálható,- vissza kell fáradni a földhivatalba, ahol átvezetik a változást, azaz már a térképen meg a tulajdoni lapon is a megbízó által megrendelt megosztás által létrejött állapot fog látszódni. Előfordulhat olyan eset is, amikor több tulajdonosa van egy területnek és valamilyen oknál fogva- pld. túl kicsi a telek területe-nem tudják, vagy nem akarják az előzőekben leírtak szerint megosztani. Ilyenkor megoldás lehet a használat szerinti megosztás, amely például a tulajdoni részarányoknak megfelelően osztja meg a területet. Itt a tulajdonosoknak kell egymás között megegyezni a használati határokról. Ilyenkor is bekerül a földhivatalba az erről készített vázrajz, de ingatlan-nyilvántartási átvezetésre nem kerül sor.

Keressen elérhetőségeinken!

Kapcsolatfelvétel

Telekmegosztás rövid időn belül, problémamentesen?

telekmegosztás

Telekmegosztás gördülékenyen, gyorsan, profi szakemberekkel. Segítünk, hogy az ügye hamar lezáruljon, keressen bennünket bizalommal!

Ha egy telket több, önálló helyrajzi számmal rendelkező területre szeretne megosztani az ember, mindenképp szükség lesz a telekmegosztás hivatalos eljárására. Ilyenkor több mindennel is foglalkozni kell, például fel kell keresni földmérő szakembert, aki elkészíti a megosztási vázrajzot, és útmutatást ad a nyomtatványok kitöltésében is. Mindezen dokumentumok kerülnek benyújtásra a területi illetékes földhivatalba. Amennyiben Ön is telekmegosztás előtt áll, és valóban tapasztalt földmérőt keres a vázrajz elkészítéshez, segítségnyújtáshoz, forduljon hozzánk bizalommal!

Csapatunk évek óta foglalkozik telekmegosztással is, így ügyfeleink számára valóban hasznos segítséget tudunk nyújtani. Naprakész információkkal rendelkezünk, folyamatosan követjük a területtel kapcsolatos fejleményeket, változásokat, így mindig az aktualitásoknak megfelelően készítjük el a vázrajzokat, és segítünk a nyomtatványok kitöltésében. Az, hogy naprakészek vagyunk, az csak az ügyintézés gyorsaságát, problémamentességét biztosítja. Ha minket választ, időben, a tervek szerint fejeződhet be az ügyintézés, Nincsenek rosszul kitöltött dokumentumok, hiányos vázrajzok, a hivatalba a követelményeknek megfelelő papírokat adhatja be. A telekmegosztás velünk gördülékeny, gyors. Egyesek nem is gondolnák, hogy az ügyintézés lehet ennyire problémamentes, már pedig csapatunkkal ez garantált. Biztos lehet abban, hogy minden szempontból elégedett lesz velünk.

telekmegosztásról bátran kérdezhet, szívesen válaszolunk az érdeklődőknek. Rengeteg hasznos információhoz juthat hozzá, amik segítenek átlátni a rendszert, ügyintézés menetét. Honlapunkon részletesebben is tájékozódhat rólunk. Áraink korrektek, anyagi szempontból is megéri minket választani, itt nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni a minőségi szolgáltatásért. Ha kérdései lennének, keressen bennünket bizalommal, készséggel állunk az ügyfelek rendelkezésére.