Miért fontos az energia tanúsítvány az ingatlanpiacon?

Az ingatlanpiac folyamatosan változik, és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiahatékonysággal kapcsolatos szempontok. Az energia tanúsítvány egyre fontosabb szerepet játszik az ingatlanvásárlás és eladás során, hiszen az épületek energiafogyasztása jelentős hatással van az ingatlan értékére és vonzerejére. De miért is annyira fontos az energia tanúsítvány, és milyen előnyöket nyújt a vásárlóknak és eladóknak? Nézzük meg részletesen.

Mi az energia tanúsítvány?

Az energia tanúsítvány egy hivatalos dokumentum, amely bemutatja, hogy egy adott ingatlan mennyire hatékonyan használja fel az energiát. A tanúsítvány különböző besorolásokat tartalmaz, A+++-tól (legjobb) I-ig (legrosszabb), és jelzi, hogy az épület milyen mértékben felel meg a korszerű energiahatékonysági előírásoknak.

Az energia tanúsítvány hatása az ingatlan értékére

Az ingatlanpiacon az energiahatékonyság egyre inkább befolyásolja az ingatlan értékét. Az energia tanúsítvány által meghatározott besorolás komoly hatással lehet az ingatlan eladási árára. Egy jobb energetikai besorolású ingatlan általában magasabb piaci értékkel rendelkezik, mivel alacsonyabb fenntartási költségeket és környezetbarát működést garantál. Ez különösen fontos a mai ingatlanvásárlók számára, akik egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és az alacsony rezsiköltségekre.

Előnyök a vásárlók számára

Az energia tanúsítvány a vásárlók számára több szempontból is előnyös. Először is, átláthatóságot biztosít az ingatlan energiahatékonyságáról, ami segít megalapozott döntést hozni. A tanúsítvány alapján a vásárlók pontosabban becsülhetik meg a jövőbeli rezsiköltségeket, ami fontos tényező lehet a vásárlási döntés meghozatalakor. Ezen felül a jobb energetikai besorolású ingatlanok hosszú távon kevesebb energiát fogyasztanak, ami nemcsak a költségek csökkentésében, hanem a környezetvédelemben is jelentős szerepet játszik.

Előnyök az eladók számára

Az eladók számára az energia tanúsítvány szintén fontos eszköz lehet. Egy jó besorolású tanúsítvány növelheti az ingatlan piaci értékét és vonzerejét.

Kötelező Magyarországon az energia tanúsítvány?

A válasz, ”igen”.

Magyarországon kötelező az energia tanúsítvány megléte bizonyos esetekben. Az energia tanúsítványra vonatkozó szabályozást az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet írja elő, amely 2023. november 1–től átalakításra került. Mellé bekerült a 9/2023-as ÉKM rendelet, ami az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról és a tanúsítvány készítésének részletes szabályairól szól.

Milyen érdekességeket tartalmaz az új ÉKM rendelet?

Az új építésű, vagy átépített épületek - néhány ritka kivételtől eltekintve - csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha "A" vagy jobb minősítést szereznek. Az új rendelet alaposan lecsökkentette az épületek megengedett energiafogyasztását, lakóépület esetében pl: az eddigi 100 kWh/m2évről 76 kWh/m2évre. Néhány kevésbé szigorú előírási pont is vonatkozik az épületek jelentős felújítására is. Jelentős felújításnak minősül, ha a határoló szerkezetek legalább 25%-a felújításra kerül. Az új rendelet az energetikai tanúsítványok érvényességét az eddigi 10 évről 5 évre csökkentette, az új rendelet a régivel ellentétben nem követeli meg, hogy a tanúsítvány számát az adás-vételi szerződésbe beírják, a tanúsítvány elkészíttetése továbbra is kötelező, de azt elegendő a kulcsátadáskor a vevő rendelkezésére bocsátani.

Mely esetekben kötelező az energia tanúsítvány?

Az energia tanúsítvány kötelező az alábbi esetekben:

  • Ingatlan adásvétele: Minden lakóingatlan, amit eladnak, rendelkeznie kell energia tanúsítvánnyal. Az eladónak kötelessége átadni a tanúsítványt a vevőnek a szerződés aláírásakor.
  • Új építésű ingatlanok esetében: Minden újonnan épített ingatlan esetén kötelező az energia tanúsítvány elkészítése.
  • Ingatlan bérbeadása: Amennyiben egy ingatlant bérbe adnak, szintén szükséges energia tanúsítványt készíttetni, és a bérlő rendelkezésére kell bocsátani azt.
  • Közigazgatási épületek: A közintézményeknek, illetve 500 m²-nél nagyobb hasznos alapterületű épületeknek, amelyeket nagy közönség látogat, szintén kötelező energetikai tanúsítvánnyal rendelkezniük.
  • Jelentős felújítás: Abban az esetben fontos, ha ez pályázati segítséggel valósul meg, Ilyen pl: a most induló családi otthon felújítási támogatás, ahol a pályázati feltételek 3 darab - előtte, tervezett, és utána - tanúsítványt ír elő.

Kivételek

Az energia tanúsítvány nem kötelező minden épület esetében. Például a következő esetekben nem szükséges:

  • 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületek.
  • Nyári időszakban használt, különálló hétvégi házak.
  • Műemléki védelem alatt álló épületek.
  • Olyan épületek, amelyek évente 4 hónapnál rövidebb ideig vannak használatban, és várható energiafogyasztásuk alacsony.

Milyen büntetést kaphatunk az energetikai tanúsítvány hiányában?

Az energia tanúsítvány hiánya büntetést vonhat maga után. Ha valaki tanúsítvány nélkül adja el az ingatlant, a vevő akár jogi úton is követelheti annak elkészítését, illetve az eladó bírságot is kaphat. Az energia tanúsítvány tehát nemcsak a jogszabályok betartása miatt fontos, hanem azért is, mert hozzájárulhat az ingatlan értékének növeléséhez és az átláthatóság biztosításához a piacon.

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

A szakmagyakorlásról szóló 244/2006. (XII. 5.) Kormányrendelet előírja, hogy energetikai tanúsító tevékenységet, megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező végezheti, ha teljesítette az energetikai ismereteket tartalmazó jogosultsági vizsgakövetelményeket. 2025. január 1-től a leírtakon felül kamarai tagsághoz is kötik, addig elegendő a kamarai szakmai névsorban való szereplés, és az évenkénti továbbképzéseken való részvétel. A tanúsító az általa - a rendeletben meghatározott szoftverek valamelyikével - elkészített számítást a helyszíni szemle fényképeivel és a vonatkozó tervrajzokkal együtt fel kell töltenie a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett rendszerbe, ahol egy automata algoritmus ellenőrzi azt, majd előállítja a hiteles tanúsítványt és hozzáférhetővé teszi a rendszerben. Ekkor kapja meg a tanúsítvány az un HET-számot is. A kamara az elkészített tanúsítványokat meglehetős rendszerességgel, szúrópróba-szerűen ellenőrzi, ha kisebb hibát vagy hiányosságot tapasztal, utasítja a tanúsítót a hiányosságok pótlására vagy a hiba kijavítására. Abban az esetben, ha nagyobb hibát, ne adj Isten, valótlanságot tapasztal, időlegesen vagy véglegesen visszavonhatja a tanúsító szakmagyakorlási engedélyét.

Záró gondolatok

Összességében az energia tanúsítvány jelentős szerepet játszik az ingatlanpiacon. Az energiahatékonyság nemcsak az ingatlan értékét növeli, hanem fontos szemponttá vált a fenntarthatóság és a hosszú távú megtakarítások szempontjából is. Ahogy a vásárlók egyre inkább tudatos döntéseket hoznak, az energia tanúsítvány megléte és annak minősége alapvető tényezővé válik az ingatlanpiaci tranzakciók során. Ha Önnek energetikai tanúsítványra lenne szüksége egy ingatlan tranzakcióhoz, akkor keressen minket bizalommal. Több év szakmai tapasztalattal a hátunk mögött gyorsan és precízen elkészítjük a szükséges tanúsítványt.