Hogyan készül a társasházi alapító okirat vázrajza földmérő szemmel?

A társasházak világa egyre népszerűbbé válik, hiszen a városi életforma és a közös tulajdonú ingatlanok iránti igény folyamatosan növekszik. A társasházi alapító okirat egyik legfontosabb melléklete a vázrajz, amely alapvető szerepet játszik az ingatlanok jogi elhatárolásában és a tulajdonosi viszonyok tisztázásában. Mostani írásunkban bemutatjuk a társasházi alapító okirat vázrajzának készítési folyamatát, illetve tanácsot adunk, hogy miként válaszunk a projekthez megfelelő szakembert.

Miért szükséges a vázrajz a társasházi alapító okirathoz?

  • Ingatlanok elhatárolása: A vázrajz segítségével egyértelműen meg lehet állapítani, hogy mely területek tartoznak külön tulajdonba, például a lakások, és melyek közös tulajdonba, mint például a lépcsőházak, folyosók vagy a közös udvar. Ez a világos elhatárolás elengedhetetlen a közös használatú területek rendeltetésszerű használatához.
  • Alapító okirat melléklete: A vázrajz jelentős kiegészítője az alapító okiratnak, mivel elősegíti a tulajdoni hányadok pontos meghatározását. Ennek eredményeként minden tulajdonos tisztában lehet a saját jogainak és kötelezettségeinek határaival, ami hozzájárul a jövőbeni viták elkerüléséhez.
  • Jogi követelmények: A társasház alapításához kötelezően benyújtandó dokumentum, amely a földhivatal felé kell prezentálni. A vázrajz a társasház ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéséhez szükséges, így jogi szempontból is kiemelt fontosságú.

Mit tartalmaz a vázrajz?

A vázrajz részletes információkat tartalmaz az épületről és az ingatlanokról:

  • Az épület alapterületi ábrázolása: Az épület minden szintjének elrendezése, amely lehetővé teszi a lakások és egyéb helyiségek könnyű azonosítását.
  • Ingatlanok azonosító száma: Az egyes lakások, üzlethelyiségek és más különálló részek jelölése, amely segíti a jogi azonosítást.
  • Közös tulajdonú részek feltüntetése: A közös használatú területek, mint a lépcsőházak, udvarok, garázsok részletes ábrázolása, amely elősegíti a közösségi élet zökkenőmentes működését.
  • Térbeli elhatárolások: A külön tulajdonban lévő ingatlanrészek pontos elhelyezkedése és méretezése, amely kulcsfontosságú a tulajdoni viszonyok világos megértéséhez.

Hogyan készül a vázrajz?

A vázrajz elkészítése jellemzően egy műszaki rajzoló vagy földmérő mérnök feladata, aki pontosan méri fel az épületet, és olyan rajzot készít, amely megfelel a jogi és műszaki előírásoknak. A felmérés során a szakember figyelembe veszi az épület szerkezetét, valamint a különböző ingatlanok közötti viszonyokat.

  • Mérési folyamat:  A vázrajz elkészítése előtt a szakember részletes felmérést végez az épületről, épületen belül az összes helyiségről,  figyelembe véve a méreteket, az elrendezést és a közös tulajdonú részeket.
  • Rajz készítése: Az összegyűjtött adatok alapján a mérnök elkészíti a vázrajzot, amely tartalmazza a szükséges jogi és műszaki elemeket.
  •  Jogi megfelelés: A vázrajznak meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak és helyi építési előírásoknak. Számtalan rendelt, előírás szabályozza a kialakítási feltételek keretrendszerét: pld. OTÉK., Lakástörvény, helyi építési rendeletek és szabályzók és nem utolsósorban földmérésre vonatkozó hatályos rendelkezések.

Az alapító okirathoz készülő vázrajz készítésének főbb elemei:

  • Földhivatali adatszolgáltatás megrendelése a vázrajz készítéséhez (digitális földmérői adatszolgáltatás)
  • Érintett lakások helyszíni felmérése. A földmérő jellemzően kézi lézeres távmérő segítségével felméri az ingatlanban található összes helyiséget.
  • Pontos digitális (vektoros M=1:100 méretarányú) alaprajzok elkészítése.
  • Változási vázrajzok és műszaki dokumentáció elkészítése társasházi alapító okirattal összehangolva.
  • Földhivatali leadás záradékoltatásra.
  • A változási vázrajz záradékolásáról értesíti a földhivatal a földmérőt.

Vázrajz benyújtása

A vázrajzot az alapító okirattal együtt be kell nyújtani a földhivatalnak, ahol ez alapján jegyzik be a társasházat és az egyes lakóegységeket a tulajdoni lapokra. A folyamat során a földhivatal ellenőrzi a benyújtott dokumentumok megfelelőségét, így biztosítva a jogi védelmet a tulajdonosok számára.

Milyen szempont alapján érdemes földmérő szakembert választani a feladathoz?

A megfelelő földmérő szakember kiválasztása kulcsfontosságú lépés a társasházi alapító okirat vázrajzának elkészítéséhez. Most bemutatunk néhány javaslatot, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a földmérő szakember kiválasztásakor:

1. Képzettség és szakképzés

  • Főiskolai vagy egyetemi diploma: Ellenőrizzük, hogy a földmérő rendelkezik-e földmérő mérnöki vagy kapcsolódó területen szerzett diplomával.
  • Szakmai képesítések: Nézzük meg, hogy van-e szakmai engedélye vagy tanúsítványa, amely igazolja, hogy jogosult földmérési munkák elvégzésére.

2. Tapasztalat

  • Korábbi projektek: Kérdezzük meg, milyen tapasztalatai vannak a társasházak vázrajzainak elkészítésében, és hogy hány hasonló projektet valósított meg.
  • Referenciák: Kérjünk referenciákat korábbi munkáikról, hogy megbizonyosodhassunk a szakmai színvonalról.

3. Szakmai ajánlások

  • Ajánlások gyűjtése: Kérdezzük meg ismerőseinket vagy más szakembereket az iparágban, hogy tudnak-e ajánlani megbízható földmérő szakembert.

4. Szakmai eszközök és technológia

  • Modern eszközök használata: Ellenőrizzük, hogy a földmérő rendelkezik-e modern földmérési eszközökkel és technológiával, mint például GPS, lézerszkennelés, stb.

5. Jogi és műszaki ismeretek

  • Helyi jogszabályok: Győződjünk meg róla, hogy a földmérő tisztában van a vonatkozó jogszabályokkal, amelyek a társasházak alapítására és a vázrajzok készítésére
  • Műszaki előírások: A szakembernek ismernie kell a helyi építési és földmérési előírásokat.

6. Költségek és szerződés

  • Árajánlatok: Kérjünk árajánlatot több földmérőtől, és hasonlítsuk össze a költségeket. Figyeljünk arra, hogy ne az ár legyen az egyetlen döntési szempont.
  • Szerződés: Ügyeljünk arra, hogy minden megállapodást írásban rögzítsünk, beleértve a költségeket, határidőket és a munkálatok részleteit.

7. Személyes kapcsolat

  • Szimpátia: Fontos, hogy a földmérő szakemberrel jó munkakapcsolatot tudjunk kialakítani, ezért érdemes olyan szakembert választani, akivel könnyen tudunk kommunikálni.

Záró gondolatok

A társasházi alapító okirathoz készített vázrajz jogi és műszaki szempontból egyaránt nélkülözhetetlen eszköz, amely segít tisztázni a tulajdonosok közötti jogi viszonyokat. A jól megtervezett és precízen elkészített vázrajz nemcsak a társasház jogi kereteit határozza meg, hanem hozzájárul a közösségi élet zökkenőmentességéhez is. Éppen ezért fontos, hogy a vázrajz készítése során szakértő segítségét kérjük, biztosítva ezzel a jövőbeli problémák elkerülését. A vázrajz elkészítése tehát nem csupán technikai kérdés, hanem a társasház közösségi életének alapját is képezi, ezért elengedhetetlen, hogy minden érintett tisztában legyen a vázrajz fontosságával és tartalmával.

Ha Önnek vázrajzra lenne szüksége a társasházi alapító okirathoz, akkor keresse cégünket bizalommal. Szakmai csapatunk a vázrajzkészítéstől az épületfeltüntetésen át a telek kitűzésig minden területen tud szakmai segítséget nyújtani.