Mit nevezünk telekalakításnak és hogyan történik az eljárás menete?

A telekalakítási eljárás Magyarországon az ingatlanok (telkek) határainak módosítását, új telek létrehozását, telekmegosztást, vagy telkek összevonását jelenti, ami egyben egy jogi, műszaki, valamint hatósági folyamat. Az eljárás célja, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő telekhatárok megfeleljenek a valós állapotoknak és a területrendezési előírásoknak. Mostani írásunkban a telekalakítás formáiról és eljárási menetéről osztunk meg hasznos információkat.

A telekalakítás legfőbb formái

Telekmegosztás

A telekmegosztás során egy nagyobb méretű telek több kisebb részre kerül felosztásra, hogy új, különálló telkek jöjjenek létre. Ez általában építési célokra történik, lehetővé téve, hogy több új ingatlanfejlesztés valósuljon meg egy adott területen. A telekmegosztásnál figyelembe kell venni a helyi építési szabályokat, a minimálisan előírt telekméretet és a közművekhez való hozzáférési lehetőséget.

Telekhatár-rendezés

A telekhatár-rendezés során két vagy több szomszédos telek határvonalát módosítják a telektulajdonosok közös megegyezése alapján. Ez a gyakorlatban  akkor fordul elő, ha a telekhatárok tisztázása szükséges vagy ha egy-egy tulajdonos szeretné a telkét szabályosabb formájúvá tenni. Az eljárás során mindkét telek mérete és alakja változhat, de egyik telek sem válhat jogellenesen kisebbé.

Telekösszevonás

Telekösszevonás esetén két vagy több egymással határos telek egyesítése történik, hogy egy nagyobb, egységes telek jöjjön létre. Ezt gyakran nagyobb fejlesztési projektekhez használják, amikor egy nagyobb földterület szükséges például ipari, kereskedelmi vagy lakóépületek megvalósításához. Az összevonást követően az ingatlan-nyilvántartásban már csak egy telek szerepel, és ennek alapján az építési engedélyek is ezen az új, összevont telken valósíthatók meg.

Kisajátítás

A kisajátítás olyan eljárás, amely során az állam vagy az önkormányzat közérdekű célok megvalósítása érdekében magántulajdonban lévő ingatlant vesz birtokba. A kisajátítás általában nagyobb közlekedési, infrastruktúra-fejlesztési vagy más jelentős közérdekű beruházásokhoz kapcsolódik, mint például utak, vasutak, iskolák vagy közparkok építése. A kisajátításhoz jogszabályi háttér szükséges, amely garantálja a tulajdonosok megfelelő kártalanítását.

Telekcsoport újraosztása

Ez az eljárás a meglévő telkek átalakítását jelenti, amely során egy telekcsoportot úgy osztanak fel újra, hogy az megfeleljen az új felhasználási céloknak vagy építési terveken alapuló új területbeosztásnak. Gyakran alkalmazzák lakóparkok, ipari területek vagy kereskedelmi központok kialakításakor, hogy a telekhatárokat a legoptimálisabb módon rendezzék.

Ezek a telekalakítással kapcsolatos eljárások lehetőséget adnak a földterületek jogszerű és szabályozott módon történő felhasználására, hozzájárulva a településfejlesztéshez és a rendezett ingatlanviszonyok kialakításához.

Telekalakítási eljárás menete

A telekalakítási eljárás során az ingatlan nyilvántartási állapotát módosítják, például telekmegosztás, egyesítés vagy telekhatár-rendezés céljából. Az eljárás részletesen szabályozott, és az alábbi fő lépésekből áll:

  1. Előzetes tájékozódás, -akár építész vagy földmérő segítségével-, hogy a tervezett telekhatár változtatások megfelelnek-e a főbb hatósági szabályzóknak pld OTÉK vagy a helyi építési szabályzat.
  2. Telekalakítási dokumentáció elkészítése: Helyszíni geodéziai felmérés. A telekalakítási dokumentáció részei többek között a mérési és számítási jegyzőkönyvek, koordinátajegyzékek, területszámítások, valamint a változási vázrajzok, amelyek digitális és papíralapú formában is benyújtásra kerülnek. A dokumentációt mindig egy engedéllyel rendelkező földmérőnek kell összeállítania.
  3. Szakhatósági vélemények: Ha a telekalakítás engedélyköteles, a földhivatal bekéri az illetékes szakhatóságok véleményét. Előzetes szakhatósági állásfoglalás is beszerezhető, amely hat hónapig érvényes.
  4. Engedélyezés: A telekalakítási kérelem benyújtása után a földhivatal elbírálja az ügyet. Ha a kérelmet elfogadják, a változásokat bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba.
  5. Kivitelezés és végrehajtás: Az eljárás során elkészítik a változásokat rögzítő telekalakítási helyszínrajzot, amely tartalmazza a telekhatárokat, az esetleges építmények elhelyezkedését és a közművek elhelyezésére vonatkozó adatokat. Különleges esetekben, például nyeles vagy úszótelek kialakítása esetén, specifikus szabályokat kell betartani.

Ez a folyamat biztosítja, hogy a telekalakítás megfeleljen az ingatlanrendezési és helyi építési szabályoknak. Az eljárás lehetőséget biztosít arra, hogy a telkek határvonalai és méretei igazodjanak az aktuális igényekhez.

Záró gondolatok

A telekalakítás egy összetett és jelentős folyamat, amely alapvetően befolyásolja az ingatlanpiac működését és az épített környezet alakítását. A telekalakítási eljárások során számos jogszabály és hatósági előírás figyelembevételére van szükség, amelyek célja a tulajdonjogok védelme és a közérdek érvényesítése. A telekalakítás során végzett eljárások, mint például a telekmegosztás, telekegyesítés és telekhatár-rendezés, nemcsak a tulajdonosok érdekeit szolgálják, hanem hozzájárulnak a települések fenntartható fejlődéséhez és a lakóterületek optimalizálásához is. A jogszabályoknak megfelelően, a telekalakítási folyamatok során a környezeti fenntarthatóság és a jogi keretek mindvégig szem előtt kell, hogy álljanak.

Ha Önnek földmérő szakemberre lenne szüksége egy telekalakítási projektben, keressen minket bizalommal. Földmérői szolgáltatásunk keretén belül, bármilyen feladatot képesek vagyunk gyorsan és az előírt törvényeknek megfelelően megvalósítani.